10 December 2017

The Thomas Fire: part 2

Verslag van dinsdagavond 5 December en woensdag 6 December.

Doordat de hele Valley zonder electriciteit zat en ook de internetverbinding niet super was hadden we het nieuws niet meer kunnen volgen op onze telefoon. Het was pas toen we 's avonds bij Barbara en Peter de beelden op TV zagen dat het echt doordrong wat een grote ramp dit was. Het vuur was maandagavond al tot in Ventura geraakt en had hele straten vernield. Toen ik de beelden zag van in onze streek werd het heel emotioneel. Ik weet nog toen er in het noorden van California een paar maanden terug brand was dat we geschokt waren door de beelden en we bleven maar zeggen hoe erg dat het was maar het gevoel dat ik had bij het zien van de beelden 'in mijn achtertuin' vergeleken met de beelden van in het noorden was toch helemaal anders. Het is maar eens je zoiets meemaakt dat je echt beseft hoe erg zoiets is!

's Avonds had ik nog een gymmama-vriendin die in Ventura woont getekst om te vragen of alles ok was. Zij stonden namelijk op het punt om de papieren te finalizeren voor hun nieuwe huis en gingen deze week verhuizen. Ze liet me weten dat de verkoop normaal maandagavond definitief moest zijn maar dat ze het door de brand hadden kunnen uitstellen....gelukkig maar want 's nachts was het huis volledig afgebrand!!

De berichten op Facebook waren hartverscheurend: mensen moesten vluchten met hun dieren (heel veel paarden) maar hadden niet genoeg trucks om die te vervoeren of hadden geen plek om ze naartoe te brengen. Een vriendinnetje van Zoe had een paar minuten om te evacuaren vooraleer hun huis in brand vloog en alles wat die mensen hebben is was ze op dat moment in hun handen hadden of aanhadden. Op die straat zijn 32 van de 64 huizen in vlammen opgegaan.

Nog diezelfde avond kregen we bericht van de school dat er ook devolgende dag geen school zou zijn...

Na een onrustige nacht (lees: verschillende keren wakker worden, nieuws lezen op de telefoon, FB checken, en daarna natuurlijk nog wakker ligger vooraleer weer in slaap te kunnen vallen) werden we woensdagochtend wakker met het nieuws dat er ondertussen brand was in Sylmar (Creek Fire) en in LA (Skirball Fire), en nog een paar andere brandjes hier en daar! Onze vrienden bleken net buiten de evacuatiezone te zitten van de Skirball Fire! 's Morgens liepen we er wat verloren bij; ik wilde naar huis om de kat te zoeken, en om nog een aantal dingen te halen - bij nader inzien is het handig om een lijst te hebben met belangrijke zaken zodat je niet in een emotionele bui moet beslissen wat je al dan niet meeneemt en gewoon een lijstje kan volgen - en Bram moest naar zijn werk. Ondertussen kregen we te horen dat de school nog tot en met donderdag dicht ging zijn.
Kort voor de middag zijn we richting Ojai vertrokken met een stop in Santa Paula bij Bram zijn werk. Gelukkig beseften de kids niet echt wat er aan de hand was en ook Stella was in haar nopjes omdat ze overal met ons meemocht. Gelukkig zijn mensen in zo'n situatie zeer begripvol...Stella had een nieuwe speeltuin in de bureaus bij Bram op het werk, en terwijl ik ook wat dingen probeerde af te werken, speelden de kids 'schooltje' in de vergaderzaal. Wat een gekte!

Kort na de middag kregen we meer en meer berichten van verplichte evacuaties in de onze buurt dus als we nog naar huis wilden moesten we wel direct vertrekken. Net als we vertrokken waren kregen we opnieuw bericht van de school dat er geen school meer ging zijn tot na het weekend.
Toen we toekwamen in Ojai zag je alleen maar rook, het stonk verschrikkelijk en de as kwam als regen naar beneden. Nog een leuke opmerking van Zoe in de auto: Het ruikt hier precies naar Babou en Petje's huis! - zij hebben namelijk een open haard :).
Van het moment we de oprit kwamen opgereden kwam Pickle naar ons gelopen - yay! Het was snel duidelijk dat we niet thuis gingen kunnen blijven want met de rook was het moeilijk om te ademen, dus na het uitpakken en opnieuw inpakken van onze valiezen zijn we opnieuw richting Barbara en Peter getrokken maar deze keer was Pickle er ook bij.

De kinderen amuseerden zich met hun vriendjes, Stella genoot van de vele aandacht, en Pickle is zich direct in de kast gaan verstoppen - waar ze uiteindelijk de rest van ons verblijf is gebleven want ze houdt helemaal niet van drukte. Woensdag was de ergste dag: ik was super moe, emotioneel (van de brand, van opgesloten te zitten binnen, van de kids de hele tijd bij ons hebben, en van proberen te werken iets wat in de voorgenoemde situaties heel moeilijk is, en van ongerust te zijn over wat er de volgende dagen ging komen), en alhoewel we een dak boven ons hoofd hadden liepen we toch wat verloren want je mist 'thuis' en uiteindelijk wilden we allen dat alles gewoon terug normaal kon zijn!

Later in de avond kregen we deze foto doorgestuurd; dit was getrokken in de achtertuin van vrienden van ons...op dat moment was hun huis in een verplichte evacuatiezone. Alhoewel zij al vertrokken waren en dus veilig waren konden ze op dat moment alleen maar hopen dat hun huis het zou overleven.

Meer in een derde post.

No comments: