21 October 2020

Schoolsituatie - update

Ja, waar begin ik? De kinderen zijn nu ongeveer 2 maanden 100% bezig met afstandsleren van thuis. En alhoewel beiden met enorm veel goesting het nieuwe schooljaar gestart zijn, en beiden goede studenten zijn (gelukkig maar!), kan ik niet zeggen dat alles van een leien dakje loopt...vooral voor Elise.

Met deze formule van lesgeven ligt er enorm veel verantwoordelijk bij het kind want ze moeten zelf gedreven zijn om hun werk te doen en bijhouden wat ze per dag moeten doen zodat ze niet achter geraken. Ook als ouder hebben we nu ook nog eens een dubbele rol als 'leraar' en helpen we om zaken uit te leggen of schoolwerk af te werken. Via een ouderaccount kunnen we hun punten zien maar tenzij de leerkracht tijdens de week laat weten of je kind achterstaat heb je helemaal geen idee van hoe ze het doen tot je de punten ziet. 

Begrijp me niet verkeerd, de leraars doen enorm hun best en ik ben echt onder de indruk van de energie en tijd dat ze in hun lessen steken, in de zoom meetings, en de activiteiten met de kinderen....het is gewoon niet hetzelfde en zeker voor kinderen in de lagere school. Op die leeftijd moeten ze face to face interactie hebben met hun leerkracht en vragen kunnen stellen op het moment dat ze die hebben, niet wanneer een zoom meeting gepland is. Ze moeten kunnen spelen en zijn vaak gemotiveerd door hun medestudenten en dit is nu helemaal weggevallen. 

Op 6 oktober kregen we te horen dat Ventura County van de paarse categorie naar de rode categorie was overgegaan wat wil zeggen dat de scholen mogen openen op 21 oktober (mits de nodige gezondheids- en veiligheidsvoorzieningen) ALS de county minstens 14 dagen in de rode categorie kan blijven en blijft vooruitgang boeken met de covid statistieken. 

Voor ons schooldistrict wil dit zeggen dat de kinderen ten vroegste zouden teruggaan op 2 november, en dit halftijds op school en halftijds thuis, maar dat er nog steeds een optie zou zijn voor volledig afstandsleren voor deze families die liever niet teruggaan. Ook is er beslist geweest dat enkel de lagere school zou openen; de middle school en highschool zouden pas in de 2de semester teruggaan, dus rond 22 januari.

De beslissing om te focussen op de lagere school kwam vooral door de resultaten van de enquete waar er de ouders werd gevraagd hoe het afstandsleren verloopt. Maar liefst 32% van de ouders met kinderen in het lager onderwijs rapporteerde dat afstandsleren helemaal niet werkt voor hen en hun kind. Daarenboven is het veel moeilijker om aan alle regeltjes te voldoen in de hogere leerjaren waar leerlingen voor ieder vak een andere leerkracht hebben en naar een ander lokaal verhuizen.


Het is toch raar dat ieder land (en iedere staat in de US) zo zijn eigen manier heeft om met de hele corona-gedoe om te gaan. Men heeft er het raden naar! 

In California introduceerde de gouverneur eind augustus een 4 kleurensysteem om de covid situatie in de hand te houden, met paars (slechtste) en geel (beste) kleur. Iedere county in de staat krijgt een bepaalde kleur toegekend afhankelijk van 2 zaken: hoeveel positieve covid gevallen er zijn per dag, en het percentage van de positieve covid testen vergeleken met het totale aantal testen die er gedaan geweest zijn die dag, en dan wordt een 7 dagen gemiddelde van deze numbers bekeken. Niveau 1 (paars) betekend dat er 7 positieve gevallen zijn per 100,000 inwoners of dat meer dan 8% van de totale testen gedaan in de laatste 7 dagen, postitief zijn. Meer info hier

Er zijn maar weinig counties in de staat die een gele kleur hebben en dat zijn dan vooral de streken die heel weinig inwoners hebben. 
Nu we eindelijk in de rode categorie zitten mogen vele zaken terug openen al is het dan met sterk verminderde capaciteit; zo mag een restaurant nu eindelijk hun klanten binnen bedienen (dit mocht tot een paar weken terug enkel buiten!) maar ze mogen maar 1/4 van de tafels zetten.

De resultaten hierboven zijn natuurlijk een combinatie van alle steden in Ventura County. Hieronder zie je hoe elke stad het doet. Fier dat Ojai het zo goed doet...wij zitten duidelijk in de gele zone en laat ons hopen dat het zo blijft eens de lagere school terug open gaat.

Gisteren hield het schooldistrict een oudervergadering waar we meer te weten gekomen zijn hoe dit er precies zal uitzien. De kinderen zullen ingedeeld worden in 2 groepen: A en B en afhankelijk van de groep zullen de kinderen maandag/woensdag or dinsdag/donderdag naar school gaan en dit voor 4,5u per dag. De dagen dat ze niet naar school gaan doen ze verder met afstandsleren. 


Ook kwa voorzorgsmaatregelen is er aan heel wat gedacht:




Ik vraag me af hoe dat er in België aan toe gaat?
Ondertussen is Elise haar bureautje toegekomen - het zou nu stukken beter moeten gaan om haar schoolwerk te doen 😉.

No comments: