04 July 2008

Gap Fire Part3

We zijn 3 dagen ver in the Gap Fire en er zijn ondertussen zo'n 5400 acres (2160 ha) verwoest. The Gap Fire is momenteel de eerste prioriteit van alle branden in California, niet omwille van de grootte van de brand maar omdat de brand zo dicht bij enkele woonwijken gekomen is. Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen in Santa Barbara. Zo'n 1000 brandweerlieden zijn aan het werk. Naast de fire fighters worden ook militairen en gedetineerden ingezet.

Doordat gisterennamiddag de wind weer kwam opzetten en in zuidelijke richting begon te blazen werd een verplichte evacuatie uitgeroepen voor de regio ten oosten van het gebied waar al een paar dagen een evacuatiewaarschuwing is. Zo'n 2600 woningen worden bedreigd en 3600 mensen zijn geevacueerd.

Net als woensdagavond hebben we het gisterenavond weer een paar uur zonder electriciteit moeten stellen. De dikke rook veroorzaakt namelijk kortsluiting in de electriciteitsleidingen. Door de dichte rook en een regen van as konden we de deuren en vensters gisteren best dicht laten. Sedert deze morgen worden er trouwens gratis stofmaskers ter beschikking gesteld aan de inwoners. Volgens de laatste berichten is het vuur al iets meer onder controle dan gisteren, en wordt er verwacht dat er nog een tweetal dagen ferm bluswerk zal nodig zijn om het grootste deel van de brand onder controle te krijgen. Dit natuurlijk als er geen onverwachte wind opsteekt.
Apocalyptisch zicht vanop de hoek van de straat, donderdagavond - geen kleurfilters gebruikt!

Vandaag is het trouwens the 4th of July, Independence Day, een van de belangrijkste feestdagen voor de Amerikanen. Het vuurwerk in Goleta is in ieder geval afgelast, maar downtown Santa Barbara is er een groter vuurwerk. Het zal toch misschien een beetje in mineur verlopen...
Wij vertrekken straks voor het weekend naar Los Angeles, om vrijdagavond en zaterdagavond wat vrienden te bezoeken. We houden in ieder geval de berichten in de gaten, voor het geval we plots toch moeten terugkeren om ons apartementje te evacueren. Onwaarschijnlijk, maar je weet toch maar nooit. Wordt beslist vervolgd.

1 comment:

P. Claus said...

Bij toeval jouw blog gelezen toen ik de GAP fire googelde in het nederlands. Leuk.
Ik ben van Gent en woon al een hele tijd in de USA. Mijn oudste dochter zit op UCSD (neuroscience) en mijn tweede op UCSB (chemistry).
Gefeliciteerd met je schat.
Groetjes,
Pascale
Banning - 15 min. west of Palm Springs.