03 July 2008

Gap fire, part 2

Tweede dag na de start van de brand hier in Goleta. Ondertussen is er al 2400 acre (960 ha) aan het branden, in vergelijking met 200 gisteren. Door de sterkere wind gisteren middag, is de brand ferm uitgebreid. 35 personen werden verplicht geƫvacueerd, en voor nog 300 anderen is er een "evacuation warning" van kracht.
Kaartje van hoe de brand zich uitbreidt. Ons apartement staat aangeduid met een rood pijltje.

Door de rook waren er gisterenavond ook problemen met een belangrijke electriciteitsleiding, en zaten er 150 000 mensen zonder stroom in Goleta, Santa Barbara en Carpinteria. Volgens de verantwoordelijke van de electriciteitsmaatschappij waren de meeste problemen in een vijftal minuten over. Niet voor ons dus, want wij hadden de hele avond geen electriciteit. Gelukkig hadden we genoeg kaarsen en ons kampeervuur om toch nog een lekkere spaghetti te maken.
Het probleem met al die branden in California (meer dan 1000 voor het moment), is dat er een tekort aan brandweermannen en materiaal is. Brandweermannen gaan van de ene brand naar de andere, afhankelijk van waar de situatie het meest dringend is. Er zijn verschillende branden in Noord- en Centraal-California, o.m. in Big Sur, en alles is daar afgesloten, dus ook voor het toerisme een zware klap. De Gap fire hier in Goleta is momenteel de 8ste prioriteit in CA. Dat betekent dat sommige blusvliegtuigen toch eerst ergens anders gebruikt worden, maar al bij al is het toch een belangrijke brand. De County heeft een locale noodtoestand afgekondigd, om zo meer middelen ter beschikking te krijgen. Hoe de brand verder zal evolueren hangt voor een groot deel af van de wind, dus we hopen dat die niet recht naar hier begint te waaien...

No comments: