25 October 2017

Even verschieten...

Het is nog maar twee weken geleden dat we op maandagochtend wakker werden met het nieuws van de afschuwelijke branden in Noord-California...de temperaturen zijn verschrikkelijk hoog voor deze tijd van het jaar en de Santa Anna winden maken het nog erger. Dit weekend kregen we te horen dat het in Ojai meer dan 100 graden Farenheit (38+C) zou zijn voor de eerste helft van de week (gisteren was het 106 = 41C, vandaag 103 = 39C). Als je dit hoort dan hou je je hart even vast want je weet dat het Noord-California verhaal zich heel snel opnieuw kan voordoen! En gisteren was het dan zover...de sirenes, de Facebook update direct daarna...een kwestie van minuten en een gigantische rookpluim te zien van bij ons thuis. Zo content dat ik gisteren van thuis werkte!!
Onmiddellijk waren er 100+ brandweerlui ter plaatse maar met de condities die we hier hebben: hittegolf, wind, en een super droogte kan het heel snel dramatisch worden. Kennissen van ons wonen in Foster Park, het gebied waar de brand uitbrak en hun kinderen gaan met de onze naar dezelfde school. Onmiddellijk werden er regelingen getroffen en stonden we van dienst om hun kinderen te gaan halen terwijl zij zo snel mogelijk hun hebben en houden in 2 trucks gestoken hebben (inclusief 3 katten, een hond, een een bearded dragon!) om dan te wachten op het teken dat ze moesten evacuaeren...wat er gelukkig niet van gekomen is.





Ojai is een klein stadje met slechts 3 wegen om er in en uit te geraken. Highway 33 is de 'grootste' baan die we hebben (zie foto links) die ons naar Ventura brengt waar we zo op de 101 geraken richting Santa Barbara (noorden) of LA (zuiden). Doordat het vuur over de 33 gesprongen was werd die natuurlijk onmiddelijk gesloten. Dwz dat alleen de 150 richting Carpinteria naar de 101 of richting Santa Paula naar de 101 open was en je kunt je de craziness van het verkeer al voorstellen! Ik ben met de kids in Ventura geraakt maar wat normaal 30 minuten is was nu meer dan een uur.

Rond 8u 's avonds kregen we te horen dat het vuur voor 50% onder controle was met geen direct gevaar voor de huizen in de buurt. Vandaag was de 33 nog praktisch volledig afgesloten maar deze avond alles lijkt terug 'normaal' te zijn. Morgen verwachten ze koelere temperaturen van rond de 88 graden Farenheit of 31 graden...en tegen zondag zou het terug normaal moeten zijn (ronden de 20-25 graden). Keeping fingers crossed!
Meer info kan je zien hier.

No comments: