09 May 2014

Naar de tandarts...

Elise kan soms toch zo verrassend uit de hoek komen; zoals vandaag, toen ze naar de tandarts moest! Ze ging heel braaf mee met de assitente; liet zeer gewillig X-rays nemen (iets wat bij Zoe altijd een hels drama is!), en bleef muisstil zitten wanneer de tandarts haar tandjes controleerde en poetste. Ze was zelf zo'n voorbeeldige patiente dat de andere assistenten kwamen kijken net alsof het een mirakel was. Als beloning mocht ze een extra speelgoedje nemen en bij ons vertrek zei de tandarts nogmaal hoe zeldzaam het is dat een kleuter zo voorbeeldig is tijdens een tandartsbezoek.
Zalig! Ik kon opgelucht ademhalen. Elise is, zoals ze het hier zo schoon kunnen zeggen, een 'strong willed child' (in de volksmond: je kan er bij momenten je handen aan vol hebben, en ze doet niks liever dan testen hoe ver ze kan gaan).
Als ze iets in haar hoofd gestoken heeft dan kan je ze heel moelijk op andere gedachten brengen; je moet echt de tijd nemen om haar uit te leggen waarom iets wel of niet kan (en dan nog lukt het niet altijd). Jammergenoeg hebben we ook niet altijd tijd hiervoor - geen excuses, maar het is gewoon zo! Met als gevolg dat er een scene losbreekt. Ze is ook heel mondig voor een kindje van 3 wat soms wel voor heel grappige situaties zorgt.
Zo zei Bram haar onlangs dat ze iets niet mocht doen maar natuurlijk moest ze het nog eens proberen. Toen Bram haar nogmaals zei dat ze niet met haar mooie kleedje het terras mocht kuisen (!) en dat ze daarvoor een ander doekje of borsteltje moest nemen trok ze haar oogjes tot spleetjes en veranderde haar gezicht in een kleine donderwolk (een beetje zoals op de 2de foto), maar toch bleeft ze verder doen. En toen Bram vroeg waarom ze het deed antwoorde ze op een heel volwassen manier: "I am not talking to you!".
Nu is dit wel nog grappig natuurlijk maar ik weet niet of ik zoveel zal kunnen lachen als ze zo'n dingen zegt als tiener - soit, we'll deal with it when we get there! De opvoedingstechniek die we bij Zoe toepassen, een techniek die heel natuurlijk komt voor ons beiden, werkt helemaal niet bij Elise. Bram en ik weten dit wel maar in 'the heat of the moment' valt een mens gemakkelijk terug in z'n vertrouwde patroon.

Ik vond hier een interessant artikel over 'strong willed' children: volgens dit artikel mogen we heel content zijn met onze kleine koppige deugniet... (Have a strong-willed child?  You're lucky! Strong willed children can be a challenge to parent when they’re young, but if sensitively parented, they become terrific teens and young adults.  Self-motivated and inner-directed, they go after what they want and are almost impervious to peer pressure.  As long as parents resist the impulse to "break their will," strong-willed kids often become leaders.)

Hieronder een paar foto's van het bezoek aan de tandarts:



No comments: