30 June 2017

France

Voila, we zijn net terug van een 10 daagse roadtrip in Frankrijk: Normandië, Parijs, en Lyon! Als we naar Europa gaan, dan spenderen we meestal de ene helft van de vakantie in Normandië en de andere helft in België. Dit jaar hadden we zin in iets anders, en dan vooral ook eens wat tijd voor onszelf zonder kinderen. Na een paar dagen met de grootouders in Normandië zijn we naar Parijs getrokken waar we een huisje gehuurd hebben voor 8 personen: Joeri (peter van Elise) en familie, Brother Tom, en wij met ons viertjes. Het huis was gelegen bij Saint-Germain-en-Laye, op slechts 20 min met de metro van het centrum van Parijs en heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Soit, de metro is wat overweldigend in het begin maar het went heel snel! Ook de kids vonden het super en waren enorm onder de indruk.
Saint-Germain-en-Laye is een zeer mooi stadje; het geboortedorp van Louis XIV, en dus duidelijk een beetje haute-gamme (zoals ze dat zeggen in het Frans haha). Het weekend was veel te snel voorbij maar toch zo de max! Hoogtepunt was natuurlijk dat we samen waren met Tom en onze vrienden, maar voor mij nog zoveel leuker was dat ik mijn metekindje wat beter heb leren kennen 💕.

Het prachtige park bij het kasteel van Saint-Germain-en-Laye.
Zondag werden de kids in Parijs door mijn ouders opgepikt om naar België te gaan voor het tweede deel van hun vakantie (zondag vertrekken ze terug naar Normandië tot 11 juli) en was het tijd om weer afscheid te nemen...nooit leuk natuurlijk maar daarom is het belangrijk om van ieder moment super te genieten. Later in de namiddag zijn Bram en ik naar Lyon vertrokken voor een paar dagen.

Momentopnames in Parijs in de buurt van Gare de Lyon, net voor ons vertrek naar Lyon.
Lyon is de derde grootste stad in Frankrijk maar het voelde zoveel kleiner aan dan Parijs. De stad heeft een fietsverhuur systeem (Velo'v) dat de max is en waardoor je heel gemakkelijk de stad kan verkennen. Lyon staat gekend als the food capital of the word maar ik had me la cuisine Lyonnaise toch anders voorgesteld; niet direct mijn ding. Een iets waar we enorm moesten aan wennen was dat er overal en door iedereen gerookt wordt, niet normaal! Het was telkens weer zoeken om een plaatsje te vinden waar je niet direct in die stinkende rook moest zitten.
La conflunce: een vroeger industriegebied gelegen tussen de Rhone en Saone, dat ondertussen een nieuw hip district geworden is met ultramoderne appartements- en bedrijfsgebouwen, shopping, en restaurants (foto hierboven van La Sucriere: een ouder suikerfabriek dat nu als evenementsgebouw dienst doet.)
Brasserie Georges: de oudste brasserie in Lyon met internationale reputatie. In 1 service kunnen ze ongeveer 700 gasten bedienen (!). Ze brouwen ook hun eigen bier en hebben geen sluitingsdag (!)
Les Halles de Paul Bocuse: wereldberoemde chef van de moderne franse cuisine. De macarons waren de max - yum!

A la prochaine!

No comments: