27 January 2020

The Americans

Na 14 jaar in California mogen we ons officieel staatsburger noemen. Het gedetailleerd proces om amerikaan te worden kan je hier lezen. Maar na 14 jaar, waarvan 10 jaar met een Green Card (groene kaart), moest we beslissen wat we gingen doen: groene kaart verlengen of staatsburgerschap aanvragen...het laatste leek ons de betere optie. Iets gecompliceerder dan een Groene Kaart verlengen maar eens de administratieve en papier-rompslomp achter de rug moeten we er ook niet meer aan denken.

Het hele process is vlot verlopen; de aanvraag indienen heeft uiteindelijk het langst geduurd: de vragenlijst was verschrikkelijk lang, er moesten copies bijgevoegd worden van officiële  documenten (sommige die we in België moesten aanvragen), maar het meest vervelende was dat we elke reis buiten de US van de laatste 5 jaar moesten aangeven en dat was nogal een puzzelwerk. Jeez!
Na het indienen van onze aanvraag was het wachten: wachten om een afspraak te krijgen om foto's en vingerafdrukken te laten afnemen, en wachten om een afspraak te krijgen voor ons interview en onze test....dit alles was rond in 10 maanden! In december (en Bram begin januari) moesten we voor ons interview en onze test.

Op 22 januari was het dan zover en moesten we om 8u in het hartje van Los Angeles zijn om er met zo'n 4000 mensen van over de hele wereld onze eed af te leggen.






Doet je toch wel iets! Voor we aan dit process begonnen had ik er nog nooit echt bij stilgestaan wat dit eigenlijk betekend. Voor Bram en ik veranderd er weinig maar voor sommige mensen is dit een aanslepend process van jaren met drastische gevolgen voor hen en hun familie als het staatsburgerschap hen niet toegekend wordt. Uit nieuwsgierigheid heb ik wat opzoekingswerk gedaan over dit process in België. Het lijkt simpeler en zeker goedkoper...

Wat we niet verwacht hadden is dat onze vrienden en collega's ook zo content gingen zijn voor ons en dat ze het heel belangrijk vonden om dit met ons te kunnen vieren. 

No comments: