06 November 2016

Welk type ben jij?

Welk type ben jij? Dat is een vraag die Ryder gisteren verschillende keren gesteld werd tijdens het "Step Out: Walk to stop Diabetes-evenement" in Valencia. Op donderdag 13 oktober werd het leven van de Loper-familie helemaal ondersteboven gehaald. Op die dag werd bij Ryder Type 1 diabetes vastgesteld (suikerziekte).

Zoals de meesten onder ons (gelukkig maar) kenden zij niks van de ziekte. Nu 3 weken later, lijken ze specialisten te zijn in het tellen van koolhydraten, het meten van het suikergehalte in het bloed, en het inspuiten van insuline.
Normaal is dit hoe het werkt in een gezond lichaam:
-je eet
-glucose (bloedsuiker) van het voedsel komt in de bloedstroom terecht
-de pancreas (alvleesklier) maakt het hormoon insuline aan
-insuline zorgt dat de glucose van onze voeding via het bloed in de lichaamscellen komt
-je lichaam krijgt de energie dat het nodig heeft

Er is een wereld van verschil tussen Type 1 en Type 2 diabetes. Als je Type 1 hebt, maakt je lichaam helemaal geen insuline meer aan. De alvleesklier functioneert niet meer je moet zelf insuline inspuiten (voor elke maaltijd waar koolhydraten inzitten - dus bijna altijd). Terwijl Type 2 beter te behandelen is met aangepaste voeding en medicatie.

Bij Ryder hadden ze gemerkt dat er iets mis was omdat hij extreme dorst bleek te hebben en weer in zijn bed begon te plassen. Ik neem mijn kinderen goed vast en prijs me zo gelukkig dat ze gezond zijn want als goede vriend voel je je echt hopeloos als je dit hoort.
Zaterdag was er een diabetes-evenement in Six Flags in Valencia. De familie had een bepaald bedrag ingezameld waardoor alle kids en hun ouders die meewandelden, gratis in het park mochten - DE motivatie voor onze kids om om 6u 's ochtends op te staan :).

Het was een super dag zowel voor Ryder, z'n ouders, en voor ons. Ikzelf heb ervan genoten dat zowel Ryder, als z'n ouders zoveel mensen hebben leren kennen die in dezelfde situatie zitten en mekaar dus goed verstaan. Je hoorde mensen konstant vragen: Welk type ben jij? 1 of 2?
Ik vond het ook wel emotioneel want je ziet er zovele kindjes met Type 1 van onder de 12 jaar die al een paar jaar diabetes hebben, en ze zijn zo sterk!! Ze checken zelf hun bloedsuikerniveau, sommigen spuiten zelf insuline in, of hebben een pomp...
 the girls: Elise, Abby, Ella, en Zoe
 the kids met blauw haar: Abby, Ryder, Jack, Zoe, Elise, en Ella
 Loper familie
 mama en zoon
 mama en dochter

 de hele groep
Ryder T-Shirt

Na het evenement mochten we in het park, en het was een super dag!! Six Flags is echt een rollercoaster-park....als je niet van rollecoasters houdt dan ben je daar aan het verkeerde adres. Zoals al eerder is gebleken zijn onze kids echte durvers - hier een paar van de echte durversritjes waar ze opgeweest zijn (terwijl alle andere kids gewoon de kinderritjes gedaan hebben):
-Zoe met Bram: Goliath
-Zoe met Bram en ik - btw I almost peed my pants!: Twisted Colossus
-Elise met ik: Apocalypse (Elise was toch een beetje bang)
-Zoe, Elise, Bram en ik: Ninja
-Zoe, Elise, en ik (verschillende keren): Goldrusher

Bram en Jeff zijn ook nog op een paar ritjes geweest die ik en de kids helemaal niet zagen zitten zoals de Riddlers Revenge (waar je rechtop staat).

Het was een super leuke dag. Ik wil me blijven inzetten voor dit goede doel want ik hoop dat ze toch een kuur vinden voor deze verschrikkelijke ziekte.

No comments: