14 March 2009

Financial problems in California

Dat het niet zo goed gaat met de economie dat weten we al een tijdje. Maar ook California staat er niet te goed voor. CA heeft het grootste deficit van alle staten in de US, geraamd op 42 miljard $ voor de komende 18 maanden. En wij die vroeger dachten dat California een van de rijkste staten was !?!?!
Op 1 Februari is California begonnen om IOUs (I owe you's) uit te geven, in plaats van echt geld dus, aan mensen die belastingen zouden moeten terugkrijgen en aan bedrijven die werken met de Staat. Niet echt leuk voor bedrijven die het nu zowieso al moeilijk hebben.
Omdat de onderhandelingen over het budget tussen de governator en de wetgevers niet echt vlotte, en er politieke spelletjes gespeeld werden (democraten vs republikeinen), werd er maar geen akkoord bereikt rond het budget, terwijl de Staat dus geen geld meer had!
Stemmen gingen al op om de de ambtenaren niet meer te betalen tot een akkoord bereikt werd (misschien een goed idee om ook de communautaire kwesties in Belgie eens op te lossen). Er werd dan toch een soort akkoord bereikt midden February, dus er is toch al ten minste weer cash geld voor handen. Maar het probleem is verre van opgelost.
Ook bij daddy op het werk worden deze problemen zelfs gevoeld. Vorige maand is er een onderzoeksproject dat gefinancieerd werd door de Staat gewoon stopgezet. Dit project was al een jaar bezig, waarbij er wekelijks stalen werden genomen op zee, en waarbij allerlei nieuwe en dure technieken gebruikt werden om de bacterien te analyseren. Er was nog zo een half jaar nodig om de data te analyzeren en te modelleren. Maar dit kan nu dus niet meer, en het zit er dik in dat al het werk dus eigenlijk voor niets is geweest. Voor een tweede project werd de geldkraan ook toegedraaid, maar gelukkig werd dit project overgenomen door Santa Barbara, maar wel met een ferm kleiner budget.
Deze week kregen ook zo'n 26 000 leraars een pink slip in hun brievenbus, wat betekent dat ze hun job kunnen verliezen. Het is zoiets als een C4. Als protest kwamen gisteren heel wat mensen op straat. Iedereen van ouders, leraars, kinderen, baby's en ja, zelfs honden hadden iets in het roze aan. Deze vrijdag zullen we voortaan herinneren als Pink Friday.
In mei wordt er nog gestemd over een voorstel om het budget in evenwicht te brengen. Er wordt onder meer voorgesteld om tax inkomsten bedoeld voor ziekteverzekering voor kinderen en geestelijke gezondheidszorg te gebruiken om het gat te dichten. Ferm plan he?

No comments: