02 May 2015

Aikido

Op Zoe's verjaardag zijn we gaan lunchen bij Papa Lennon, vlak naast de plaatst waar Aikido wordt gegeven. We hadden er na de lunch even blijven staan om te zien wanneer er lessen waren. Later in de avond hebben we Zoe verschillende filmpjes getoond over Aikido voor kinderen. Zoe is altijd al in de ban geweest van Mulan en vond dit natuurlijk de max! Begin April heeft ze voor de allereerste keer een les meegevolgd en ze vond het MEGA. Na onze kampeertrip naar Joshua Tree is ze gestart met haar lessen. De lessen zijn 2 keer per week; op maandag en vrijdag. Haar BBFF (best boyfriend forever) Ryder, is er ook bezeten van en zo kan ik met zijn ouders afwisselen wie hen naar de les brengt.
Zoe volgt al verschillende jaren turnles, en ook tennis heeft ze efkes geprobeerd maar ik moet toegeven dat ik haar nog nooit zo enthousiast geweten heb...misschien heeft ze haar ding wel gevonden.
Aikido is een Japanse zelfverdedigingssport die een beetje lijkt op judo en karate. De technieken komen van de Samoerai (Japanse ridders). Het verschil met andere gevechtssporten is dat bij Aikido de tegenstander niet wordt tegengehouden in zijn bewegingen maar dat je probeert zijn bewegingen te sturen en hem op deze manier probeert te laten vallen. Je probeert de balans van je tegenstander (in Aikido heet dit 'partner') te verstoren waardoor je hem naar de grond brengt. Het karakter 'ai' betekent vreedzaam, dus het gaat er om 'een gevecht' zo op te lossen dat er geen verliezer is: je houdt jezelf heel maar ook de ander. Om die reden zijn er in Aikido geen wedstrijden, dus geen punten te behalen en gaat het er dus niet om je partner 'koste wat kost' neer te krijgen. In Aikido worden de kracht en snelheid van de aanvaller gebruikt, dus geen trappen of stoten. Klemmen worden ingezet om de ander te immobiliseren, niet om pijn te doen. Maar Aikido is zeker niet 'soft'.
Bij kinderaikido is de aanpak tegelijk speels en serieus van opzet. De kids leren hun energie en kracht gericht te gebruiken dmv bepaalde vormen (oefeningen/technieken). Meer dan bij Judo is het rollen en valbreken erg van belang en daarom wordt er ook veel aandacht besteedt aan souplesse, alertheid, en veerkracht. Het woordje 'do' betekent o.a. discipline, dus gelden er op de mat bepaalde regels mbt kleding en gedrag - deze regels hebben te maken met aandacht, toewijden en respect voor jezelf en de ander.
Hierop wordt er gefocust:
* op de grond: rollen, valbreken, grondingsoefeningen (aandacht naar benen,voeten en grond). Kids leren nieuwe reflexen aan, worden krachtiger en soepeler.
* staand: vloeiend en stevig bewegen, en vanuit hun lichaamscentrum('hara'). In Aikido zijn de bewegingen heel organisch en van een natuurlijke eenvoud. 
afweren van een aanval (haren trekken, pakken van hand of arm, een slag, etc). Ze leren naast meebewegen ook tegen een stootje te kunnen. Ze leren zich verdedigen zonder terug te vechten
het doseren van je kracht (ademkracht ipv brute kracht), leren meebewegen met de ander, zorgen voor je eigen veiligheid en die van een ander. 
* uiteraard ook losmaak oefeningen / stretching en ademhalingsoefeningen.
* geduld, concentratie, zelfbeheersing en samenspel, doorzettingsvermogen, respect/mededogen voor je partner en jezelf


Aikido heeft een riemensysteem van verschillende kleuren. Iedereen start met een witte riem. Je kan een nieuwe riemkleur verdienen door ervaring (oefening) en deelname aan de lessen. Het verdienen van een nieuwe riemkleur wordt een promotie genoemd. Hier zie je de verschillende kleuren dat de kids kunnen krijgen afhankelijk van hun 'kunnen' en deelname aan de lessen.  Zoe is nu al aan het dromen van haar zwarte riem :).
Hieronder een filmpje van Zoe en Ryder tijdens hun eerste lessen met Sensei (teacher) Chris.

No comments: